Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Ärtyvän suolen oireyhtymään lasketaan kuuluvaksi monia erilaisia, toistuvia oireita ripulista ummetukseen, turvotuksesta ilmavaivoihin ja vatsakipuun. Ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosiin päädytään usein, kun suoliston muut sairaudet on rajattu pois.

Ripulipainotteinen IBS (IBS-D)

Ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvät löysät ulosteet, joita voi olla useita saman päivän aikana. Tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa oireita. Oireiden vaikeus vaihtelee ja välillä voi olla oireettomiakin kausia. Ripulipainotteinen IBS laskee potilaan elämänlaatua merkittävästi ja sosiaalinen elämä voi rajoittua vessarallin vuoksi.

Ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvät löysät ulosteet, joita voi olla useita saman päivän aikana. Tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa oireita. Oireiden vaikeus vaihtelee ja välillä voi olla oireettomiakin kausia. Ripulipainotteinen IBS laskee potilaan elämänlaatua merkittävästi ja sosiaalinen elämä voi rajoittua vessarallin vuoksi.

Ripulipainotteisen IBS:n taustalla on suolen lisääntynyt läpäisevyys

Suolen lisääntynyt läpäisevyys tarkoittaa suolen sisällön, esimerkiksi bakteerien tai happojen, kulkeutumista suoliontelosta limakalvon epiteeliesteen läpi alempiin kudoksiin. Lisääntynyttä läpäisevyyttä on todettu varsinkin ripulipainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä Lisääntynyt läpäisevyys johtuu häiriöstä suolen epiteeliesteessä, kun suolen limakalvon pinnassa olevat solujen väliset tiiviit liitokset avautuvat. Avautumisen saa aikaan suolen sisällön, kuten bakteerien, niiden eritteiden, tai ruoka-aineiden tunkeutuminen solujen väleihin. Immuunipuolustus reagoi suolen limakalvoa ärsyttäviin partikkeleihin ja syntyy matala-asteista tulehdusta, joka on pitää yllä lisääntynyttä läpäisevyyttä ja johtaa  muutoksiin suolistomikrobiston koostumuksessa ja IBS-oireisiin, kuten vatsakipuun ja ripuliin. Hermoston aivo-suoliakselilla on oma osuutensa oireiden synnyssä.

Gelsectan® vahvistaa tiiviitä liitoksia ja vähentää suolen läpäisevyyttä​

Ksyloglukaani suojaa suolen limakalvoa ja sen tiiviitä liitoksia estäen suolen läpäisevyyden lisääntymisen.​

Kasviproteiinit muodostavat suojaavan ja tarttuvan kalvon suolen limakalvolle ja pidentävät ksyloglukaanin vaikutusta.​

Tutkimus: Gelsectan sai aikaan ripulin lievenemisen

Gelsectan-valmisteen tehoa ja turvallisuutta selvittänyt tutkimus julkaistiin arvostetussa ja vertaisarvioidussa United European Gastroenterology –lehdessä heinäkuussa 2019. Tutkimuksessa havaittiin, että Gelsectan sai aikaan ripulin lievenemisen, eli remission, suurimmalle osalle tutkimukseen osallistuneista. Lähtötilanteessa potilailla oli todettu ripulipainotteinen ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS-D) ja he vesiripuloivat vähintään kolmesti päivässä.

Tutkimukseen osallistuneita oli yhteensä 60 henkilöä, ja heidät jaettiin kahteen ryhmään. Tutkimus toteutettiin cross-over-kokeena, jolloin ryhmät saivat joko Gelsectania tai plaseboa 4 viikon ajan, ja sen jälkeen osia vaihdettiin seuraavien 4 viikon ajaksi. Annostelu oli 1 kapseli Gelsectania tai plaseboa aamuin illoin ennen ateriaa.

Ensimmäisessä ryhmässä remission saavutti 87 % potilaista. Tulokset saatiin jo 2 viikon aikana. Ripulin lieveneminen määriteltiin ulostustiheyden ja ulosteen koostumuksen normalisoitumisena. Toisessa ryhmässä 93 % koki ulosteen normalisoituneen. Plasebolla ei havaittu ripulia lieventäviä vaikutuksia. Tutkimuksessa seurattiin paitsi ripulia, myös vatsakipua ja turvotusta, joissa havaittiin samoin lieventymistä Gelsectan hoidon aikana.

Kliininen remissioaste: potilaiden osuus (%) joilla oli normaali uloste (Bristol-luokka 3 tai 4) tutkimusajankohtina. Päivä 28 = ensimmäisen hoitojakson loppu. Päivä 56 = toisen hoitojakson / cross-over -tutkimusasetelman loppu. Päivä 116 = 60 päivän seurantajakson loppu. Seurantajakso on kuvattu katkoviivalla.

Trifan, A et al. Efficacy and safety of Gelsectan for diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome: A randomized, crossover clinical trial. United European Gastroenterology Journal. Published online July 3 2019.

Tutkimus on luettavissa UEG:n sivuilta tai www.gelsectan.fi/tutkimus

Hoitosuositukset​

Ksyloglukaani, kasviproteiinit ja ksylo-oligosakkaridit (Gelsectan) ovat Espanjan ja Italian kansallisissa IBS-hoitosuosituksissa ensilinjan hoitovaihtoehtoja ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään.​

Gelsectan® palauttaa suolen normaalin toiminnan suojaamalla suolen limakalvoa

  • lievittää ärtyvän suolen (IBS) oireita, kuten kroonista ja pitkittynyttä ripulia, vatsakipua, turvotusta ja ilmavaivoja
  • sopii myös suolistoyliherkkyyteen ja lääkkeistä johtuvaan ripuliin.

Gelsectan® on CE 1370 Lääkinnällinen laite, joka on tarkoitettu suolen toiminnan palauttamiseen ärtyvän suolen oireyhtymästä johtuvista muutoksista kärsivillä henkilöillä.

Valmistaja: Devintec SAGL

APTEEKISTA

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.