ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ (IBS)

Ärtyvän suolen oireyhtymään lasketaan kuuluvaksi monia erilaisia, toistuvia oireita ripulista ummetukseen, turvotuksesta ilmavaivoihin ja vatsakipuun. Ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosiin päädytään usein, kun suoliston muut sairaudet on rajattu pois.

RIPULIPAINOTTEINEN IBS (IBS-D)

Ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvät löysät ulosteet, joita voi olla useita saman päivän aikana. Tietyt ruoka-aineet voivat pahentaa oireita. Oireiden vaikeus vaihtelee ja välillä voi olla oireettomiakin kausia. Ripulipainotteinen IBS laskee potilaan elämänlaatua merkittävästi ja sosiaalinen elämä voi rajoittua vessarallin vuoksi.

TAUSTATEKIJÄNÄ SUOLEN LISÄÄNTYNYT LÄPÄISEVYYS

Suolen lisääntyneellä läpäisevyydellä tarkoitetaan suolen sisällön ”vuotamista” kudoksiin päin. Lisääntynyttä läpäisevyyttä on todettu varsinkin ripulipainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä.1,2 Lisääntynyt läpäisevyys johtuu häiriöstä suolen epiteeliesteessä, kun suolen limakalvon pinnassa olevat solujen väliset tiiviit liitokset avautuvat. Avautumisen saa aikaan suolen sisällön, kuten bakteerien, niiden eritteiden, tai ruoka-aineiden tunkeutuminen solujen väleihin. Immuunipuolustus reagoi suolen limakalvoa ärsyttäviin partikkeleihin ja syntyy matala-asteista tulehdusta, joka on pitää yllä lisääntynyttä läpäisevyyttä. Hermoston aivo-suoliakselilla on oma osuutensa oireiden synnyssä.

1. Alexander C. Ford, Brian E. Lacy and Nicholas J. Talley. Irritable Bowel Syndrome. N Engl J Med 2017;376:2566-78.

2. Paul Enck, Qasim Aziz, Giovanni Barbara, Adam D. Farmer, Shin Fukudo, Emeran A. Mayer, Beate Niesler, Eamonn M. M. Quigley, Mirjana Rajilic´-Stojanovic´, Michael Schemann, Juliane Schwille-Kiuntke, Magnus Simren, Stephan Zipfel and Robin C. Spiller. Irritable bowel syndrome. Nature reviews/Disease primers. 2016;2

Klikkaa kuvaa isommaksi

IBS:N HOITO

Elämäntapahoito, kuten stressin välttäminen ja FODMAP-ruokavalio eivät aina riitä pitämään IBS-oireita hallinnassa.

Gelsectan on uudenlainen valmiste ripulipainotteiseen ärtyvän suolen oireyhtymään, joka suojaa suolen limakalvoa vähentäen lisääntynyttä läpäisevyyttä, katkaisee oireita aiheuttavan kierteen ja antaa samalla auenneille tiiviille liitoksille aikaa parantua. Kun liiallinen läpäisevyys vähenee ripuli, vatsakipu, turvotus ja ilmavaivat hellittävät.

Gelsectan sisältää lisäksi prebiootin, eli ravintoa suoliston hyville bifidobakteereille. Hyvien bakteereiden kasvaessa huonojen bakteereiden aiheuttama kuormitus (dysbioosi) vähenee.

Hakeudu lääkärin hoitoon, jos

  • esiintyy myös muita oireita, esimerkiksi laihtumista ja väsymystä
  • ulosteessa on verta
  • suvussa esiintyy paksusuolen tai munasarjojen syöpää
  • vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta.

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.